Saturday, 13 December 2014

SOTONG SAMBAL KICAP

Salam sayang semua...=)

Semalam Fuzza sempatlah menyinggah di Pasar Bayan Baru, dan alhamdulillah memang rezeki. Sotong sangat murah dan banyak. Segar- segar pulak tu. So apa lagi, grablah sotong untuk dibuat lauk makanan sekeluarga.

Tapi bila dah balik rumah tu pening kan, tak tahu nak masak apa. Takkan asik nak masak sotong sambal ja kan?? huhu....tiba-tiba blinggg!!! Idea pun datang....dan Fuzza beri nama Sotong Sambal Kicap. Haa...nak tahu resepinya?? Ambil buku nota dan salin tau!! =)

RESEPI SOTONG SAMBAL KICAP



Bahan-bahannya 
Size hidangan: 3orang

7 ekor sotong size sederhana
1 labu bawang besar (hiris agak besar)
1 sudu besar halia & bwg putih yang dikisar
1 batang serai (dititik)
1 sudu besar cili boh
1 biji tomato
1 sudu kicap manis
1/2 cwn air
sedikit minyak utk menumis
garam secukupnya

Cara Membuatnya

Panaskan minyak didalam kuali. Tumis bawang besar, halia&bwg putih dikisar dan serai. Setelah agak layu masukkan cili boh. Tumis sebentar dan masukkan air. Masak sehingga cili masak dalam api yang kecil. Apabila air sudah hampir kering dan cili sudah masak, masukkan sotong, tomato, kicap dan sedikit garam. Besarkan api dan jangan masak terlalu lama untuk mengekalkan kelembutan sotong.

Haaa...senang kan?? Jangan lupa cuba tau!!



Jemput follow blog ini untuk mendapatkan pelbagai resepi dan tips masakan. Untuk membuat tempahan kek dan pavlova pun boleh!! 

Juga untuk dapatkan tips terkini dan update terkini melalui email, anda boleh submit email address anda di sebelah.

Saya juga adalah seorang Pengedar Sah Shaklee atau Shaklee Independent Distributor

Klik FOLLOW THIS BLOG di sebelah kanan anda sekarang dan jangan lepaskan peluang untuk update terkini dari blog ini!!!

Salam Sayang....=)



HUBUNGI SAYA ::

Fuzza Nissa

Mobile: 017-6961509
Blog: www.mummysayf.blogspot.com    
Facebook: Fuzza Nissa
Instagram: mummy_sayf
FB Fanpage: https://www.facebook.com/mummysayf

BERMINAT UNTUK MENJANA PENDAPATAN SECARA ONLINE >>> KLIK SINI

No comments:

Post a Comment